Gdy świat idzie do przodu, ludzie są w ciągłym biegu trudno jest o czas na cokolwiek, jeśli mamy rodzinę to musimy wygospodarować trochę czasu bez względu na wszystko. Jeśli całymi dniami pracujemy i nie mamy czasu zjeść idealnym rozwiązaniem będzie catering dla firm, dzięki niemu nie musimy martwić się o to czy zjemy w ciągu dnia jakiś ciepły posiłek, bo zazwyczaj jeśli firma proponuje swoim pracownikom takie rozwiązanie opłaca obiady na miesiąc z góry i nie trzeba pamiętać o każdorazowym ich zamawianiu.
Zwykle takie cateringi dla firm składają się z domowych obiadów czyli tzw.: klasyków polskiej kuchni, więc często catering proponuje nam typowo polskie dania takie jak: schabowy z ziemniakami i surówką, pierogi ruskie, kotlety mielone, golonka, flaczki i wiele innych dań. Trzeba jednak pamiętać, że te potrawy są ciężko strawne i jedzenie ich na co dzień może skończyć się rewolucją żołądkową, w szczególności dla tych, którzy mają problemy z tą strefą. Jednak tak czy siak warto skorzystać z tego rodzaju udogodnienia ponieważ nie musimy martwić się czy zjemy w ciągu dnia jakiś ciepły posiłek zanim wrócimy do domu i coś sobie przygotujemy.
Należy pamiętać, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i wszystkich organów trzeba w ciągu dnia spożyć przynajmniej jeden ciepły posiłek. Catering dla firm w większości przypadkach składa się z dwóch dań czyli zupy i drugiego dania, oczywiście jeśli nie lubimy zup możemy z nich zrezygnować, ale nie warto ponieważ zupy dostarczają wielu witamin i świetnie rozgrzewają w chłodne i deszczowe dni. Cateringi dla firm oprócz obiadów proponują również ofertę śniadaniową czyli np.: kanapki, zupy mleczne czy też jajecznice.
Również warto skorzystać z takiego rozwiązania jeśli rano przed wyjściem do pracy nie mamy czasu by go spożyć ,a śniadanie jest uważane za jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia, to od niego zależy nasze prawidłowe funkcjonowanie w pracy, więc nie należy o nim zapominać. Zazwyczaj firmy cateringowe przywożą nam już ciepłe dania gotowe od razu do spożycia, czasem ze względu na natłok obowiązków nie jesteśmy w stanie zjeść od razu po ich przywiezieniu, więc catering dla firm wychodzi takim osobom na przeciw i przywozi jedzenie w opakowaniach styropianowych dzięki czemu dłużej zachowują ciepło. Jeśli nie spożyjemy posiłku do 30 minut od jego przywiezienia będzie on już zimy wtedy można ewentualnie odgrzać go w mikrofali, ale wtedy nie będzie już tak świeży, a ziemniaki mogą się wysuszyć i nie być smaczne. Jeśli jesteśmy właścicielami firmy, warto rozważyć czy nie zaproponować swoim pracownikom rozwiązania jakim jest właśnie jedzenie w pracy czy to śniadania, drugie śniadania i obiady czy może tylko wariant z obiadem, zapewne znajdą się tacy, którzy będą chcieli posiłki na cały dzień, ale też tacy, którzy będą chcieli w pracy jeść tylko obiad z cateringu.
Kolejną kwestią do ustalenia jest to, czy my pokryjemy koszty posiłków pracowników, czy dogadamy się, że te koszty podzielimy po połowie czy też pracownicy sami będą płacić za swoje posiłki, albo pracodawca będzie pokrywał tylko obiady a jeśli ktoś będzie chciał jeszcze śniadania i drugie śniadania to pokryje to ze swojej kieszenie. Opcji i wariantów jest wiele trzeba tylko zastanowić się, który będzie korzystniejszy zarówno dla pracownika jak i pracodawcy. Jeśli dogadamy się już z pracownikami jaki wariant posiłków chcemy i kto to pokryje wtedy należy zwrócić się do firmy, która oferuje cateringi dla firm i zapytać o ofertę, zazwyczaj oni mają już ustalone swoje menu dla klientów na tydzień lub dwa z góry, ale jeśli weźmiemy posiłki dla większej ilości ludzi, może okazać się, że nie tylko wynegocjujemy lepszą cenę ale też możliwe, że ustalą dla nas menu właśnie pod nasze preferencje kulinarne i smakowe. Jeśli już uda dogadać się z firmą cateringową odnośnie menu i ceny za posiłki, warto ustalić godzinę w jakiej catering będzie przywożony, zależy ile pracowników liczy firma, ale jeśli jest ich sporo i nie ma możliwości pomieszczenia wszystkich w tym samym czasie na jednej stołówce można wynegocjować z firmą przywożenie posiłków na dwa razy, powiedzmy o 12 i o 14 tak aby rozładować kolejkę i zatłoczenie na stołówce, ale też żeby każdy się najadł i był zadowolony.
Można zamówić również catering do domu gdy nie chce nam się gotować dla rodziny obiadu, wtedy przywiozą nam go razem z obiadem do pracy. Jest także opcja zamówienia cateringu na imprezy okolicznościowe nie tylko bankiety w pracy, ale też prywatne imprezy. Jest dobry pomysł bo już wcześniej sprawdziliśmy daną firmę cateringową jedząc w pracy od nich obiady, a teraz zamawiając od nich np. : zimne przekąski, zupy lub inne dania na domową imprezę czy też wesele, chrzciny lub komunie jesteśmy pewni, że nas nie zawiodą i zadowolą zarówno nas jak i naszych gości. Często takie firmy w swojej ofercie mają tzw.: zimne płyty lub szwedzki stół, możemy sobie zamówić dania pod nasze preferencje smakowe a oni na pewno ja dla nas z przyjemnością przyrządzą. Do jednych z najbardziej popularnych imprezowych przekąsek są tortille, świetnie się sprawdzają zarówno na zimno jak i na ciepło. Catering dla firm jest przydatną usługą w dzisiejszych czasach.